Botanični vrt Sežana je bil stoletje last družine Scaramangà. Tedaj je bil zasebnega, zaprtega tipa, saj so poleg gospodarjev vanj zahajali le gostje in služinčad. Po nacionalizaciji leta 1948 je vrt postal javen, dostopen vsakomur, ki si je želel stopiti vanj. Stari Sežanci se še spominjajo, kako radi so zahajali v vrt, se pod cvetočimi pergolami fotografirali, v senci dreves posedali in razpravljali…, kako so se mladi pari v tem ali onem kotu vrta spogledovali, stari pa sprehajajoč se po stezah obujali spomine. Vrt ob vili Mirasasso je bil njihov drugi dom.
Danes si kot upravljavec vrta želimo to zavest ponovno obuditi, obenem pa njegova vrata odpreti širšemu krogu ljudi, ki vrt želijo spoznati in se z njim tako ali drugače poistovetiti. Botanični vrt Sežana je namreč še vedno poseben, drugačen, ravno zato še kako primeren za posebne, drugačne dogodke.
 
V ta namen se pripravlja program dogodkov, ki bodo vrtu ponovno vdahnili življenje. Poleg tega je že sedaj možen najem zunanjega prostora vrta (pa tudi vrtne galerije), ki ga stilno aranžiramo (v slogu modernizma, vintage pridiha, kraškega tradicionalizma ipd.) v skladu z naravo posameznega dogodka.
 
Vrt je kot naravna in kulturna vrednota primeren za civilne poročne obrede in slavja v poročnem šotoru na jasi vrta, razne predstavitve, razstave, srečanja za zaključene družbe, predavanja, delavnice, med vsem tem pa tudi za fotografiranje in snemanje raznoraznih kadrov.
 
Vsi, ki bi želeli katerega izmed navedenih dogodkov obeležiti v vrtu, vabljeni, da stopite v stik z nami preko tel. št. 003865 7311 243 ali el. naslova storitve@ksp-sezana.si